Tanévzáró gondolatok

Tanévzáró gondolatok 2019/2020.
 
A KRÉTA- napló is arról tanúskodik, hogy az idei tanévet 180 tanítási és 6 tanítás nélküli munkanappal magunk mögött tudhatjuk.
   Rendkívüli tanév - II. félév, rendhagyó tanévzárás és ballagás, bizonyítványosztás. Egy mondatban így lehet megfogalmazni 2020. június 15-én.
Hosszú út, 10 hónap változatos tevékenységei, feszített munkája után jutottunk el idáig. Már az I. félév végét, a karácsonyi ünnepi felkészülést tragédia árnyékolta be, amely mindenkit sokkolt. Majd következett a középiskolai felvételi eljárás, a nyolcadikosok számára az utolsó nagy hajtás. Folytatódtak a beiskolázási programok, rendszeresen érkeztek a szülők a leendő elsősökkel az iskolaelőkészítő foglalkozásokra, s teljesítettük néhány óvoda meghívását.
Beindultak a tanulmányi felmenő rendszerű, valamint a diákolimpiai versenyek. Sor került a jó hangulatú farsangok megtartására. Március elejétől készültünk a nyílt napra, és a március 15. ünnepségre. A rendezvények azon a héten már elmaradtak, majd március 13. azon a bizonyos pénteken még úgy mentünk haza, mint máskor. Hétfőtől aztán bekövetkezett, amitől okkal tartottunk- a komor valóság- kiürült az iskola, befejeződött a tantermi nevelés-oktatás. Át kellett állnia mindenkinek a digitális, sokkal személytelenebb napi munkára. Nem itt a helye részletezni az erőfeszítéseket, majd tartalmazni fogják a pedagógusi és munkaközösségi szakmai beszámolók. Összegezni kell majd a tapasztalatokat, elemezni az előnyöket és hátrányokat.
 Szeretnék azonban itt és így is köszönetet mondani a tanulók kitartásáért, mert a legtöbben becsületesen végig kitartva rendszeresen, következetesen dolgoztak. Köszönet a kollégáknak, akiktől szintén dupla energia -és időráfordítást igényelt az online munkavégzés. Tisztelet és hála illeti azokat a szülőket, akik folyamatosan segítették gyermekeik napi feladat-megoldását. Idézem néhányukat: „újra jártuk az osztályt, mint gyerekkorunkban”. Reménykedtünk az újra nyitásban, de ezt a tanévet így kellett befejeznünk. A sok nehézség ellenére eljutottunk az eredményes tanévzárásig. Külön köszönöm a ballagás előkészítését, megszervezését és sikeres lebonyolítását a hetedikes és nyolcadikos osztályfőnököknek, és segítőiknek. Méltóképpen köszöntünk el ballagóinktól, de ez nem minden iskolában történt ebben a formában.
A második félév rendezvényeinek, programjainak legnagyobb része elmaradt. Nem valósultak meg a témahetek, az ÖKO-programok, a tanulmányi és sportversenyek megyei fordulói, az országos mérések, ünnepi és városi rendezvényeink, mint a „Váci –hét”, vagy az ÖKO-idegennyelvi nap. Ezeket - bízva a zavartalan tanévkezdésben - már az ősszel pótolni szándékozunk.
A tanév záróadatait, beszámolóit, eredményeinket a későbbiekben helyezzük fel a honlapra.
Most első körben gratulálok és elismerésem fejezem ki azon tanulóknak, akik a mai napon kitűnő vagy jeles rendű bizonyítványt vehettek át. Dicséret illeti azokat is, akik javítani tudtak megelőző eredményeiken akár az I. félévhez, akár a megelőző évhez képest. Szintén dicséret jár az 5. és az első évfolyamosoknak, akik a nagy váltás évét végig dolgozták és eredményesen teljesítették.
Gratulálok a képzőművészetben sikereket, szép, sőt kiemelkedő eredményeket elért tanulóknak, akik 5 nemzetközi (15 tanuló), 14 országos (30 tanuló), valamint 11 megyei pályázaton (39 tanuló) szerepeltek a legjobbak között.
Külön elismerés és gratuláció jár:
„Iskolánk örökös büszkesége” kitüntető oklevelet kapott Kosztrub Laurának.
Az „Iskolánk büszkesége” kitüntető oklevelet kapott Nagy Stefániának és Tóth Jázminnak, valamennyien a 8.b osztály tanulói, továbbá Tanai Kittinek a 7.b osztály tanulójának és Grűnfeld Ádámnak a 6.b osztály tanulójának, felkészítő tanáruk Vörös Lívia intézményegység-vezető.

A 2019/2020-as tanévet ezúton lezárom.
 
Szombathely, 2020. június 15.
 
                                                                                                          Németh Gábor
 
E-napló