Sportképzés

SPORT - LABDARÚGÁS

A Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola mindig is sportos iskola volt. A városban az alapfokú oktatási intézmények között elsőként kezdett emelt óraszámmal dolgozni az iskolai testnevelés és tömegsport terén.

A változatos arculatú iskolai programunkban kiemelt figyelmet fordítunk az egészségmegőrzés, az egészséges életmód, életvezetés és környezettudatos magatartás kialakítására, továbbfejlesztésére, a gyerekek mindennapi életébe való beépítésére.
Az egészséges táplálkozás mellett nagy hangsúlyt kap az általános mozgáskultúra fejlesztése, a mindennapos önkéntes testmozgás belső igényének kialakítása.
A játék minden ember életében fontos, és mindenki szereti művelni. Ezt kihasználva az iskola Pedagógiai Programja is széleskörű skálát biztosít a sportolni vágyó tanulóknak.
A sport az értelmi képességek fejlesztése mellett kedvező hatással van a személyiség egészére azzal, hogy alakítja a tanulók magatartását, formálja jellemüket.
Labdarúgó speciális csoportjaink a mozgás örömén és a labdarúgás, mint sportág megszerettetésén túl az Illés Béla Football Akadémia, a Haladás SE, a Lurkó UFC és a Viktória FC szombathelyi labdarúgóinak az utánpótlás nevelését is szolgálják, nemcsak az általános iskolás, hanem már az óvodás korosztály bevonásával is.
Már hagyomány isolánkban az évente megrendezett óvodás Váci kupa labdarúgó torna, melyre a város óvodás korú csapatait szoktuk hívni.
Az órarendbe beépített edzések nemcsak a labdarúgás technikai elemeinek elsajátítását biztosítják, hanem az egészséges életmód iránti igényt is felkeltik.
A városi, megyei, országos és nemzetközi tornák az egészséges versenyszellemre, sportszerűségre nevelnek, és elősegítik a magyarságtudat kialakítását.

Eredményeink:

Hatszoros diákolimpiai bajnoki cím
U 12-es Európa Bajnoki cím (Dánia)
U 12-es Világbajnokság 4. hely (Németország)

Ezen kívül labdarúgóink számos kupa győzelemmel is büszkélkedhetnek.

Széles körű lehetőséget biztosítunk iskolánkban egyéb labdajátékok művelésére is. Egyre nagyobb teret hódít, és egyre népszerűbb tanítványaink körében a fiú és leány röplabda, a leány kézilabda sportág is, amelyet tömegsport jelleggel, illetve ISK-foglalkozásokon folytathatnak tanulóink versenyszerűen is. VÁrosi, megyei, sőt országos elődöntőn elért érmes helyezésekkel is büszkélkedhet mindkét fiú csapatunk röplabda sportágban.
Az utóbbi években már hagyománnyá vált a Váci Röplabda kupa megrendezése iskolánkban, melyre a város mindkét korcsoportos leány csapatait hívjuk a jó hangulatú rendezvényünkre.
Röplabda házibajnokságainkon az évfolyamok "válogatottjai" mérhetik össze erejüket.
Kielemt figyelmet fordítunk a mindennapos testnevelésre, melynek keretében igyekszünk minél több szabadidőben végezhető sportágat megismertetni és megszerettetni tanulóinkkal, pl. floorball, asztalitenisz, tollaslabda, valamit egyes küzdősportok.

Célunk, hogy a gyerekeket sokféle sportággal megismertessük, melyek készségeinek birtokában kialakítsuk bennük az egész életen át tartó sportolási igényt. Szabadidejükben, valamit felnőtt korukban is egészséges, örömteli értelmes elfoglaltságot jelentsen számukra a sport.

Az utóbbi években egyre jobb eredményeket érünk el atlétika sportágban városi, megyei és országos versenyeken is. Az Országos Diákolimpián mezei futásban szerepeltünk.

Atlétikában elért eredményeinket még szebbé szeretnénk tenni azzal, hogy az alsó tagozatban beindított Kölyök Atlétika program foglalkozásai biztosíthassák az atlétikai mozgásformák minél korábbi elsajátítását.

A téli hónapokban a korcsolyázás örömeit sem kell nélkülözni a gyerekeknek, hiszen rendszeresen látogatjuk a városi Műjégpályát, illetve szervezünk téli foglalkozást a szabadban, ahol hócsatázhatnak, szánkózhatnak.
Az adventi és húsvéti időszakban rendezett családi hétvége program keretében egész délutános sportprogramot biztosítunk a tanulók és szüleik számára labdajátékokból.
Minden tanévben két évfolyam vesz részt úszásoktatásban a szombathelyi Fedett uszodában.
A "Hozd a formád Váci" elnevezésű egészségmegőrző programunk keretében minden hónapban tematikus sportnapot tartunk, melyen jó hangulatú játékos sportversenyt rendezünk az alsós évfolyamok tanulóinak.
Az SNI-s diákjaink részére is biztosítjuk a versenyzési lehetőséget. Részt veszünk a számukra rendezett játékos sportvetélkedőn.
Az egész iskola tanulóinak rendezett PEONZA bemutatóval az a célunk, hogy minélváltozatosabb és újabb formában fejleszthessék tanulóink az ügyességüket.

Sikeres pályázataink segítségével folyamatosan bővítjük sporteszközeinket, így tervezzük egy mini-konditerem kialakítását.
Ebben a tanévben diákjaink birtokba vehették az igényesen felújított tornatermi öltözőket, így a mozgás öröme még kulturáltabbá és teljesebbé válhat számukra.
Az elmúlt tanév befejeztével intézményünkben városi szintű, egyhetes, jó hangulatú, sikeres sporttábor működött, melynek szinte teljes létszámát iskolánk diákjai alkották. Szeretnénk, ha ez a kezdeményezés folytatódhatna a jövőben is.
 
E-napló