2018. szeptember 28. Kutatók éjszakája ELTE - KDG

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – ELTE SEK
2018.09.28. 15.00-21.00

9 lelkes diák és 3 felnőtt várakozón héliumosan énekelve, majd belevetődve a kémialaborba, előadóterembe, aula pultjainál elmés-nagybetűs-munkás feladatokat koncetráltan megoldva, sétálósan egy újabb labor, végül este 8-kor Az éltető fény c. előadáson buborékokat számolva, s legvégül egy újabb héliumos végszó, akarom mondani dallamsor - röviden a 3. vácis Kutatók Éjszakája.
 
Bővebben? Minden elismerés a tavalyi – legvégén kicsit hangosra sikeredett programon részt vett diákoknak, akik idén is nagy várakozással indultak neki a koradélutánnak, majd az estének.
A kezdő csoportkép elkészítése után – szimpla létszámellenőrzés - rögtön az ELTE héliumos lufikba botlottunk a bejáratnál, amivel természetesen a kémia-biológia ismereteket alkalmazva fizikai törvényeket és verseket „kellett” szavalni. Majd
Kata, Luca, Csenge, Vanda, Lili, Anna leküzdve az elmúlt évi leküzdenivalót vidáman várakoztak egy emelettel lejjebb a „tett helyszínétől” a folyosón a Kémia Tanszéken, amolyan törpösen szórakoztatva a megvárakoztató szervezőket. A 15 órára meghirdetett Mágikus kémiára érkeztek Kykivel, Alexandrával, Bertivel. Barbi néni és Zsuzsa néni is elkísérte a társaságot. Így 12-en láttunk színes-izgalmas-gyors kísérleteket, amik otthon is fellelhető anyagokkal is elvégezhetők.
  1. különböző hígítású színes cukor oldatokat egymásra rétegezve
  2. szénkígyót
  3. hígítási sort vöröskáposztalével
  4. piros cseppeket étolajban
  5. kurkumás smile-t
  6. rázásra visszakékülő redoxireakciós folyadék
  7. felemelkedő égő-elalvó mécses üvegpohár alatt
  8. a majdnem elmaradó színes vulkánok
8 kísérlet rövid magyarázatokkal alig 10 percben. Azért élmény volt! Annyira, hogy este és másnap már készültek az otthoni videók a kísérletekről! J
16 órakor már egy emelettel lejjebb ámultak az Öveges kísérleteken egy igazi előadóteremben. Hogyan lehet egy ping-pong labdát a levegőben tartani? Hogy nem gyullad meg a papír? Miért gurul egy tárgy felfele? Hogyan telefonálsz két konzervdobozzal? Hullámok? Csupa izgalmas 7köznapi dolog érdekes magyarázatokkal kísérve.
Kifele jövet találkoztunk a lelkes 2. osztályosakkal – osztályfőnökükkel, s a kísérő szülőkkel. Bizony – ő és éjféli regisztrált, mert a programokra csak így lehetett bejutni. Hivatalosan. Elismerés ezért nekik is!
Fél 6ig az aula játékos infopultjainál próbálták ki magukat a vácisok, minden jó kísérlet, tevékenység jutalommal járt. A duális gépészmérnökképzés partner vállalatai tevékenykedtették a vállalkozó szelleműeket.
18 órakor már a KDG laborjában ültünk, s hallgattuk a vasi felfedezők találmányait.
Ezt követően visszatérve az egyetemre a 20 órás előadásig ismét a pultok. Itt a piros, hol a piros, bombahatástalanítás, forrasztás, gépkezelés, kézműves sarok. Épphogy elértük, s befértünk a előadásra. Látványos és tanulságos kísérleti bemutató "Az éltető fény" címmel este fél 9kor sokszor 20 gyerek számolta a különböző fényhatásnak kitett növényi rész által előállított oxigénbuborékokat, bekódolva a fotoszintézis lényegét. Láttak rövid és hosszúnappalos csíráztatott növényeket, s háromnegyed 9-kor nagy tapssal köszönték meg dr. Skribanek Anna előadását. A szerencsésebbek hallhatták a – ha héliumosan kezdtük akkor fejezzük be héliumosan előadást, avagy a fizikai törvénye és egy szép dal kicsit magasabb hangfrenkvencián. Nagy siker a lépcsőházban. Utána volt aki még pultozott, majd 9 óra magasságában mindenki hazafele vette az irányt. Ki aludni, ki kísérletezni, ki beszámolót írni.
Köszönet a kísérőtanároknak, a hős visszatérő diákoknak, az új belépőknek az élménydús estéért!

Képek>>>
E-napló