2018. szeptember 28. Kutatók éjszakája 4.a

Péntek délelőtt a 4. a is csatlakozott a SZESZI-ben tartandó Kutatók éjszakája programhoz.
A regisztrációt követően kérdőlap kitöltése után a mellénk kapott egészségügyi tanulmányokat folytató kísérőnkkel kezdetét vette az izgalmas délelőtt. Először újraélesztési bemutatót láttunk, majd tanulóinknak lehetősége volt kipróbálni a folyamatot.
Szakmák bemutatója volt a következő állomás. Szülésznő, védőnő, nővér szakmák teendőiből kaptunk ízelítőt. A sebellátás, vérnyomásmérés, vérvétel, a magzati fejlődés egyaránt lenyűgözte, illetve elborzasztotta a gyerekeket.
A csontpuzzle, az emberi felsőtest belső szerveinek, a szemnek, a koponyacsontoknak az összerakása nagy türelmet, figyelmet kívánt mindenkitől.
Az udvaron láthattunk egy vakvezető kutyás bemutatót, melyet egy látónak vélt vak férfi tartott. Szemtakaróval ki is próbálták páran, milyen érzés, ha nem látunk és egy kutyára vagyunk bízva. Volt, aki nagyon félénken közlekedett így.
A vakok és gyengénlátók helyzetét átélni segített a következő állomás. A szobában több ember állt, vagy ült, bennünket várva. Mind világtalanok, vagy nagyon rosszul látók voltak. Segítő eszközöket mutattak be egy asztalon. Volt óriási nagyító, vízszintjelző pohárhoz, tejforraláshoz kotyogó hangot adó fedő, vonalzók  Braille írással. Bekötött szemmel a fehér botos közlekedést is ki lehetett próbálni.
Egy néni írógéppel kis cetlikre leírta a tanulók nevét. Alá kellett írniuk a nevüket, hogy később felismerjék. Érdekes volt látni a pár billentyűből álló gépet, melyen az jelezett egy-egy betűt, hogy a billentyűt hányszor nyomták le. A terem másik felében bekötött szemmel cipőt kellett befűzni és megkötni, zoknikat párosítani, pénzérméket felismerni, zöldségeket, gyümölcsöket kitapintani. Nagyon tetszett tanulóinknak mindez, de érezték, hogy ez csak nekik játék.
A csecsemőgondozói teremben kézműves foglalkozáson vettünk részt.
Végezetül mentési bemutatót láttunk. Nagyon élethű volt a két összeütközött autóból a sebesültek kimentése, a beszorult sérült ellátása, kivágása a kocsiból, a mentők, rendőrség, tűzoltóság szakszerű együttműködése.
Tartalmas, érdekes, tanulságos időt töltöttünk el ezen a napon, sok élménnyel, ténnyel, ismerettel gazdagodtunk.
Fényképekkel is illusztráltuk a látottakat.
 
E-napló