Tudomány a porondon

Tudomány a porondon


Október 4-én 4 osztállyal ellátogattunk a Magyar Nemzeti Cirkusz óriássátrába egy rendkívüli előadásra, ahol fizika – biológia – kémia – testnevelés - matematika – irodalom tudományok szerepeltek az artisták mellett a porondon. 
 
… Ha a fizika tanár cirkuszba megy, a fizika törvényeit keresi s találja pl. a kötéltáncosok produkciók mögött…
Ha a biológia tanár cirkuszba megy, az idomított állatokat nézve a tanítás hosszú folyamatát képzeli maga elé, számba veszi az állatok ismertetőjegyeit, s beleborzong, hány óra edzés lehet a lovasakrobata szám mögött…
A matematika tanár azonnal a porond átmérőjét saccolgatja s körbe rakott széke elhelyezésében körgyűrű cikkeket lát…
Az irodalmár írók szemüvegén keresztül kémleli a porondot...
Ezekből a megfigyelésekből, rácsodálkozásokból állított össze egy tanórányi új anyagot a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium két tanárnője (Kovacsics Bernadett és Sinkó Andrea). Az órán a tárgyalt jelenségeket bemutatták ifj. Richter József által vezetett Magyar Nemzeti Cirkusz művészei.
Ez a cirkuszba kihelyezett óra igazi élménypedagógia volt, hiszen közvetlenül összekötötte az élményt a tanulással; szórakozva tanultunk.
Ízelítőt láthattunk a cirkusz idei műsorából és közben a Kanizsai Dorottya Gimnázium négy tanára: Kovacsics Bernadett, Sinkó Andrea, Merklin Ferenc és Pezenhófer György bemutatták a megfigyeléseikből és rácsodálkozásaikból összeállított fizikai, biológiai, matematikai és irodalmi anyagukat.
Ipacs Bence atya bemutatta az egyház és cirkusz kapcsolatát és mesélt a kis zebmár „keresztelőjéről”. Az óra résztvevőiként betekintést nyertünk a produkciók hátterébe.

Az élménypedagógiai foglalkozáshoz kapcsolódó feladatlap a ezen a linken letölthető, a jó feladatmegoldásokat várjuk az informatika teremben.

Köszönjük ezt a csodálatos programot a Magyar Nemzeti Cirkusznak és a Kanizsai Dorottya Gimnázium két tanárnőjének!

Képek>>>
E-napló