Tájékoztató - Járványügyi protokoll

Tájékoztató járványügyi készenlét idejére a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és AMI-ba járó tanulók szülei részére
 
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott „Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a Köznevelési Intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről” alapján iskolánkban a szaktantermi oktatás helyett osztálytermi oktatást vezetünk be. Intézményünk felkészült a tanévkezdésre alapos, mindenre kiterjedő folyamatos fertőtlenítő takarítással és ésszerű protokoll kialakításával, aminek betartása kötelező.

1. Iskolánkat kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja! Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézményünk működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt. Kérjük a szülőket, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról! A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermekénél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

2. Az iskola 7:00-17:00-ig tart nyitva. Utána az épületet fertőtlenítjük, ezért senki nem léphet be az épületbe. Az utolsó óra vagy foglalkozás után minden tanuló a főbejáraton, a legrövidebb úton és idő alatt hagyja el az épületet. A tanítási órái után az épületben tanuló nem tartózkodhat.

3. Minden intézményünkbe érkezőt kérünk a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítők használatára (a gyerekek, tanulók esetében inkább javasolt a szappanos kézmosás). Minden tanuló rendelkezzen külön tisztasági csomaggal, saját törülközővel (a Szombathelyi Tankerületi Központ ajánlása alapján), melyet legalább heti rendszerességgel megújít.

4. Az intézmény tanulóin és dolgozóin kívüli érkezőknek a maszk használata kötelező az iskola területén. Kérjük a szülőket, hogy kizárólag előre egyeztetett időpontban csak különösen indokolt esetben válasszák a személyes ügyintézést! Más esetekben a szülő nem tartózkodhat az iskola épületében, helyette a telefonos, e-mailes vagy e-Ügyintézést (Kréta) válasszák.

5. A büfét mindenki csak maszkban látogathatja, a büfé területén belül egyszerre csak 2 személy tartózkodhat. A sorbaállás alatt kötelező megtartani a 1,5 méteres távolságot. Szorgalmazzuk azt, hogy az alsósok ne menjenek le a büfébe a tömeg elkerülése miatt. Csak az menjen le, aki vásárolni szeretne.

6. Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy amennyiben gyermekénél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülöníthetjük őt, egyúttal értesítjük az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Ebben az esetben keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát/ házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításai alapján járjanak el. Amennyiben a tanulónál felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozót értesítsék. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket. Ebben az esetben a tanuló az iskolába kizárólag orvosi igazolással térhet vissza.
 

Jelen intézkedési terv (protokoll) módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, a módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerül sor. A módosításról az iskola honlapján és a Krétán keresztül tájékoztatjuk a szülőket és tanulókat.
 
Nyomatékosan kérjük a szülőket, hogy csak hiteles forrásokból tájékozódjanak! Az oktatással kapcsolatos híreket a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu felületein kell követni, melyet alkalmazunk és iskolánk honlapjára is felteszünk.
A fenti szabályok az iskola minden használójára egyaránt kötelező érvényűek, betartásuk közös érdekünk.
 
Szombathely, 2020. augusztus 27.
Németh Gábor
intézményvezető
E-napló