Szivárványország

Szivárványország
– a Benczúr Gyula Utcai Óvoda kis alkotóinak kiállítása
Ezt a címet kapta az a kiállítás, amelyen bemutatkozhattak a Benczúr Gyula Utcai Óvoda kis alkotói egy szélesebb közönségnek a Váci Mihály Általános és Művészeti Iskola aulájában.  
Szivárványország:  jelképezi a kiállítás intenzív, tiszta színeit, a technikák  egymásmellé sorakoztatását, de leginkább a gyermeki sokszínűséget, az  alkotók és alkotások színes varázslatos világát.
 
 - A plakáton és meghívókon Zsirai-Kiss Janka tündére-
Mottónak a gyerekrajzok elé egy Picassot idézet: "Már 12 évesen úgy tudtam festeni, mint Raffaello, de egy egész élet kellett, hogy úgy tudjak festeni, mint egy gyerek..."
 2018. Február 20-án délután Iker Gabriella óvodavezető nyitotta meg a tárlatot, ahol szép számban jelentek meg az iskola tanulói, tanárai és tanítói,  a meghívott szülők, nagyszülők és az érdeklődők. Létezik egy égi jel, amely bárkit képes ámulatba ejteni és megtölteni a lelkét boldogsággal. A gyermekrajzokon  napocska mellett talán ez a második leggyakrabban megjelenő égi jelenség . A szivárványszínek szimbolikája számos kultúrában jelen van, és igen hosszú múltra tekint vissza, mint a sokszínűség, a befogadás, a remény és a vágyakozás szimbóluma.
 

 
A fő motívum, a szivárvány végigvonult a rendezvényen: a kiállítótér főhelyén a Szivárvány című textilkép alatt készült el az ehető műalkotás: a Csiga-biga csoportos gyerekek anyukái sütöttek színes muffinokat, amelyekből a gyerek és a felnőttek együtt hoztak létre egy óriás szivárványt, amit aztán a megnyitó végén közösen elfogyaszthatott a  tisztelt publikum. Zenei aláfestésnek az Over the Rainbow szólt, különböző feldolgozásokban. (a zeneszöveg is olvasható a falon)
 
A megnyitón az óvoda dráma körébe járó gyermekek adtak elő versfeldolgozásokat, mozgással, énekléssel kísérve, amelynek a "Kis téli szösszenet" címet választotta  Bödeiné Merklin Anita óvoda- és drámapedagógus, aki a gyerekek felkészítője volt. Ebben is elhangzott többek között egy vers -Bartos Erika: Szivárvány c. verse, amely újraolvasható a falon. Minden szereplő gyereknek az alkotásai is ott láthatók a falakon.
 A tárolókban a gyerekek  rajzai, festményei, nyomatai és egyéb kézműves kis alkotásai csodálhatók meg, de helyet kaptak a közösen készített nagy munkák is: a Napocska csoport szivárványa (textilfestés), a Csiga-biga csoport tengeralatti világot ábrázoló tűnemezelt óriás társasjátéka,  amely a Víz Világnapjára készült, valamint a Csiga-biga csoport díjnyertes festménye ill. applikációja: az Oroszlán tekintete is.  Ezzel a közös alkotással pályáztak az országos  Gondolkodj egészségesen! programban, melynek fő védnöke Dr. Bakonyi Anna volt, és amelynek képzőművészet kategóriájában a szakmai zsűri döntése alapján megszerezték az I. helyezést.
 


 
Mind a négy csoportjuk munkáiból kerültek a válogatásba. A legkisebbek, a Katicák tenyérlenyomatokból festéssel továbbalakított képei szerepelnek, valamint farsangi maszkjaik, melyeken a festékek színei véletlenszerűen olvadnak, úsznak egymásba, rendkívül izgalmas textúrát hozva ezzel létre.
Napocska csoportosaink mobil papírplasztikái veszik birtokba a kiállítótér felsőbb régióit.
Süni csoportosaik papíralkotásai szintén kilépnek a térbe, a vegyes technika teret ad a kísérletezésnek, a fantáziának.
A fotókon megjelennek még a színes építőkockákból naponta újra és újra megalkotott építmények, a várak és magas vasutak stb., amit a fiúk soha ugyanúgy meg nem ismételnek, újra és újra alkotják ezeket a térplasztikáknak is felfogható kompozíciókat.
 A munkák egy része az oviban működő  Horváth-Takács Ágnes vezette Varázsceruza tehetséggondozó műhely foglalkozásainak termése. Meseillusztrációk, versek keltette gondolatok leképezései ezek. Közös jellemzőjük az elmélyült foglalkozás egy-egy témával, technikával.
 
Más rajzokat pedig éppen a gyorsan, frissen odavetett vonalak, a lendületes eszközkezelés emeli ki a sorból. Ezek a rajzocskák néha egy-egy újrafelhasznált, vékonyka papírra készültek, ezért ezek színes fénymásolatok formájában, kissé felnagyítva kerültek be a válogatásba:
Az alkotásokat gyermekirodalmi művek egészítik ki, hiszen gyakran kapcsolódnak egymásba a művészeti ágak az óvodai komplex foglalkozások keretében. Fantasztikus rajzok születtek pl. a Süni csoportban Horgas Béla: Időfa című verséhez, a fában lakó négy tündér alakja több alkotáson is visszatér:
 
 
 
Iskolánk kedves kalózklubos meglepetéssel készült a kis "művészeknek", melyet nagy örömmel fogadtak és vittek haza emlékül.

 
Gyereknek is, szülőnek is, pedagógusoknak is élmény volt ez a kiállítás megnyitó! Köszönet mindenkinek, aki segített abban, hogy megvalósuljon. A kiállítás rendezés Tömőné Nardai Anita és Horváth-Takács Ágnes munkája volt.
E-napló