Madármegfigyelésen jártunk az Abért-tónál

5 óra, 11 madarász, 34 gyűrűzött énekesmadár és 4 gyűrűzött bütykös hattyú, 51 megfigyelt madárfaj, mintegy 300 látogató – a múlt szombati Búcsúznak a madarak!  mérlege.
Második alkalommal vettek részt vácisok az Őrségi Nemzeti Park által szervezett programon az Abért-tónál.  1992 óta minden év október első hétvégéjén az Európai Madármegfigyelő Napok keretében több száz helyszínen sok-sok madarász és madárszerető ember figyeli a tollas jószágokat.
A beszámoló folytatását a címre kattintva olvashatják!  Képek a galériában!

Volt alkalmunk kézközelben látni, erdei szürkebegyet, kék cinegét, széncinegét, barátcinegét és az egyik legszebb nagy fakopáncsot. Megismerkedhettek a résztvevők a madárhálózás rejtelmeivel, s megtudhatták miért gyűrűzik a madarakat. A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. Az adatokat megküldik a Madárgyűrűzési Központba, ahol nemzetközi adatbázisba kerülnek.
A távcsövek elé kerülő legérdekesebb madárfaj az Észak-Európában költő fütyülő réce volt. Egy olyan kormosfejű cinegét is fogtak, ami már viselt ornitológiai jelölőgyűrűt.
Tavasszal várjuk a madarakat ismét az Abért-tónál!
E-napló