Kettős vácis siker a Würtz Ádám Országos Grafikai Versenyen

Kettős vácis siker a Würtz Ádám Országos Grafikai Versenyen
 
Grűnfeld Ádám első, Farkas Izabella harmadik helyet szerzett

Május 6-án kilencedik alkalommal rendezték meg Tamásiban az Országos Würtz Ádám Grafikai Verseny döntőjét. A zsűri 250 rajzból választotta ki azt a félszáz versenyzőt, akik 14 megyéből érkeztek és öt korcsoportból mérték össze tudásukat. A döntő témája: szabadban alkotás az erdőben. A Tamási Parkerdő Dám Pont Látogatóközpont virágba borult erdeje inspiratív környezettel várta a döntő részvevőit. A virtuális térhez szokott fiatal tehetségek élvezték a természet varázsát, s kitűnő tájképekkel örvendeztették meg a zsűrit.
A második forduló ”Szín-Tér” versengése szép szombathelyi sikert hozott. A Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata - Grűnfeld Ádám 8. osztály, Cirioni Natasa és Ramos Petra 7. osztály, Farkas Izabella 6. osztály - két díjat is elhozott. A 7-8. osztályosok mezőnyében – miként két éve is – vácis siker született. Akkor Tanai Kitti, most pedig Grűnfeld Ádám 8. B osztályos tanuló végzett az első helyen. A díjnyertes grafikát Ádám kitűnő arány – és formaérzékkel komponálta meg. A zsűri elnöke, Rill Mária művészeti vezető értékelőjében rámutatott Ádám alkotásának erényeire; a virtuóz rajzi tudásra, a gazdag grafikai elemekre, a mű  formagazdagságára és a kitűnő arányérzékű komponálásra. A végzős versenyző tájképével elkápráztatta a rendezőket.
A négy döntőbe jutott vácis versenyző közül a 6. osztályos Farkas Izabella 3. helyet szerzett korcsoportjában.  A rendező házigazdák – akik hűek Würtz Ádám Munkácsy-díjas grafikusművész szellemi hagyatékához – díjazták a legjobb felkészítő tanárt is. 2022-ben ez a díj is a Váciba került. Ezt a zsűri Bodorkós András tanárnak, a grafikai műhely vezetőjének ítélte oda, amit a díjazott betegsége, távolmaradása miatt a vácis csapat kísérője, Németh Gábor intézményvezető vett át.
A vácisok sikere újabb lendületet adhat mindazon pedagógusoknak és diákoknak, akik együttes erővel a hazai vizuális kultúra megújításán, felvirágoztatásán fáradoznak.
(A két győztes vácis tanulónak június 2-án csütörtökön önálló tárlata nyílik Szombathelyen az ISIS Galériában – volt Uránia-udvar.)

E-napló