Kutatók éjszakája – Egészségnap a SZESZI-ben

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – EGÉSZSÉGNAP A SZESZI-BEN
2018.09.28. 8.00-12.30.
 
2018. szeptember 28-án, péntek délelőtt került  megrendezésre a KUTATÓK ÉJSZAKÁJA programsorozat részét képező Egészségnap a SZESZI-ben. Az eseményre regisztrálni kellett, s így vett részt a Váci iskolából 18 negyedikes és 18 felsős diák.
A regisztrációnál névre szóló kitűzőt kapott mindenki – büszkén viselték egész nap smiley, egy kérdőívet is ki kellett tölteniük – fogós, tanulságos kérdésekkel (a programok végén egy újabb kérdőívkitöltése után ajándék várta őket).
A csoportok egy vezetőt is kaptak, aki az intézmény különböző termeiben levő helyszínekre kísérte a lelkes társaságot. Rengeteg diáktömeg hömpölygött rendezettnek tűnő formációban. Az egyes termekben, ill. a külső helyszínen rendkívül változatos és tartalmas programok várták a gyerekeket.

A felsősök a 8 és 10 óra között „csak” 4 színhelyt tudtak meglátogatni, mert 10 órakor már egy 10 állomásos interaktív vetélkedő várta őket.
  1. Az első helyszínen megismerkedtek a sztetoszkóppal, a régi típusú vérnyomásmérővel, systoléval és dyastoléval, avagy mit takar a per előtti és utáni szám. Felnőtt fejmodellen megmutatták a mentősök az intubáció lépéseit, s el is magyarázták mi miért történik. Megmutatták a szakszerű fertőtlenítés, és gumikesztyű használatot is. Sok info, sok gyakorlat, lelkes ifjoncok – jó kezdet!
  2. A második programpontban testzsírt mértek, BMI-t számoltak, szó esett az egyenes gerincről, a kacsáról, a kenetvételről (eszközök, lépések), az emlő önvizsgálatáról.
  3. Többeknek már ismerős szituáció volt a harmadik színhely. Mentési testhelyzet kivitelezése lépésről-lépésre mentős irányítással, a BLS protokollja a kezdetektől a végéig. Át is beszélte a szakember a fiatalokkal, s utána az ambun végig is vezette a lelkes jelentkezőkkel. A korábban már versenyző fiatalok rutinosan válaszoltak a kérdésekre, s a gyakorlat során is kivívták a mentős elismerését. Annyira, hogy máris kötözésbe váltott. Természetesen az újoncok is teret és figyelmet kaptak: a biztonságos helyszíntől elkezdve a két befúvásig kipróbálhatták magukat. Elsősegélynyújtó vizsgán, versenyeken alaplépések – egy esetleges baleset esetén életmentő! Ez is egy szuper helyszínnek bizonyult, elnyerte a fiatalok tetszését - csoportkép is készült!
  4. A számunkra utolsó helyszínen táncoló csontvázak, gerincoszlop, csontok, anatómiai modellek – szív, agy, koponya, szem -, s természetesen egy igazi Samu várta az érdeklődőket. Megfogták, megcsodálták, visszarakták, kimaradt a főhörgő? Kezdjük újra! Kiesik? Óvatosabban. Ismét egy csoportkép – Samuval.
Sajnos a felsősöknél a
  1. Baba-mama szoba,
  2. a Szakmák bemutatója
  3. a régi Mentőautó kiállítás
  4. a szájhigéniás tanácsadás
  5. a tájékozódás látás nélkül – állomások kimaradtak,
helyette viszont egy rendkívül izgalmas interaktív vetélkedő várta a szigorúan 5 fős csapatokat.
Kezdetként csapatnevet és verset kellett alkotniuk. Majd játékos egészségügyi elméleti és gyakorlati feladatok során táplálékpiramist alkottak, szerveket helyeztek el, kötöztek (csuklótól könyökig, ill. Desault-kötés), táplálkozási totót oldottak meg, izgalmas eszközöket tapogathattak ki gumikesztyűben - vakon, érdekes eszközzel időre pókjártak, logót rajzoltak, fogakat raktak helyre és fogtechnikust játszottak, fecskendővel szívtak-futottak-nyomtak időre. Pörgös, izgalmas, tanulságos feladatok – ismét egy ’jó volt’ élmény!
11 órakor már „rohantunk” is a mentési bemutatóra. A szituációban fiatalok ütköztek két gépjárművel frontálisan. Végig kommentálva - kihangosítva, a mentési lánc elemein végig haladva mutatták be, hogy mit kell, ill. lehet tenni egy ilyen szituáció során laikusként:  biztonságos helyszíntől a mentőhívásig, majd a szervek megjelenésekor. Mindhárom készenléti szerv (rendőrség, katasztrófavédelem, mentőszolgálat) felvonult, s a balesetben betöltött szerepüket is végig kommentálták. Mi történik a rendőri intézkedés során, mit tesznek a tűzoltók, hogy segítenek a laikus elsősegélynyújtók, mit cselekszenek a mentősök – ill. a legfontosabb: hogyan működnek együtt! Nagy élmény volt látni és hallani a jelenlevő közel 100 fiatalnak és felnőttnek. Remélhetőleg az élmény itt megmarad, s sosem kell élesben látniuk!
Már csak a zárszó és az eredményhirdetés várt a fiatalokra., ahol két vácis csapatot is szólítottak – harmadik és második helyezettként. A verseny dobogósait a szponzorok által felajánlott díjak várták, de a többi résztvevő sem távozott üres kézzel. A beígért újabb kérdőív kitöltése után ők is megkapták az ajándékokat!
Már csak egy utolsó csoportkép, s mindenki indulhatott a tényleg tartalmas-izgalmas-élménydús nap után ebédelni!
Köszönet minden szervezőnek és kísérőnek - a gyerekek nevében is!
Köszönjük!

Képek>>>
E-napló