In memoriam Horváth Lajos







„És érezzék egy kézfogásról rólad,
hogy jót akarsz, és te is tiszta, jó vagy;
s egy tekintetük elhitesse véled:
szép dolgokért élsz, és érdemes élned!”











Tisztelt egykori és mostani „vácis” közösség!
 
Fájdalommal tudatjuk, hogy iskolánk második igazgatója, Horváth Lajos (1942-2021) címzetes igazgató úr, aki 1989-től 2003-ig irányította az intézmény életét, 2021. január 5-én reggel csendesen elhunyt. Sajnos, az utóbbi 5 évben már nem tudta személyesen látogatni rendezvényeinket, de figyelemmel kísérte a tanévek történéseit. Mindig szeretettel gondolt iskolánkra, a kollégákra, a volt tanítványokra.
Nagyon jó ember volt, nagy tapasztalatokkal rendelkező bölcs vezető. Minden gyerek kedves „Lajos bácsija” és minden itt dolgozó kedves „Főnöke”. Igazgatói pályafutása kezdetétől egyaránt törekedett a vácis hagyományok megtartására és új programok, képzések kialakítására. A teljesség igénye nélkül elég, ha megemlítjük a Fiú Énekiskola, a labdarúgó csoportok s a Képzőművészeti Tagozat, majd a Dolgozók Általános Iskolája (későbbi nevén a városi Ifjúsági Tagozat) eredményes működéséért tett törekvéseit. Számos feladatán kívül, hiszen akkoriban egy hatalmas gyermeklétszámmal rendelkező, több telephelyen működő iskolát kellett hatékonyan irányítania, mindig nagy gondot fordított a szabadidős tevékenységekre. A legkiemelkedőbbek a vándortáborok, a kerékpártúrák, a hegedűtanítás vagy éppen az asztaliteniszezés a tanulókkal. A tanító végzettségű pedagógusból kiváló kreatív iskolaigazgató lett, akinek a nevéhez fűződik, hogy iskolánk az egyik legszínesebb arculattal rendelkező, gyerekcentrikusságra törekvő iskola lett. Nagyon sokat tett a felnőtt közösség fejlesztéséért is, éltető ereje, szervezője volt a rendezvényeknek. Támogatta a kollégák továbbképzési, továbbtanulási céljait, sőt biztatta őket.
Megyei nevelési szaktanácsadóként sokat segített a tantestületeknek, osztályfőnöki munkaközösségeknek.
 Az iskolai tevékenysége mellett aktív részt vállalt a városi Gyermekvédő Liga irányításában és a gyermekekkel történő rendezvények, táborok lebonyolításában is. Még nyugdíjasként is vállalt óraadói tanítást az Ifjúsági Tagozaton.
Pályafutásának eredményességét számos kitüntetéssel ismerték el, többek között Ifjúságért Díjjal, Címzetes igazgatói kinevezéssel, Arany emlékdiplomával.
 
Szép dolgokért éltél, és érdemes volt élned!
 
A Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dolgozói








 
E-napló