Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny 2019

Minden elismerés a
Finta Liliána, Horváth Máté, Kleé Kornél, Kosztrub Laura, Kovács András, Rácz Anna képviselte Vácis csapatnak a felkészülésért, a helytállásért, s nem utolsósorban
 a területi III. és a megyei V. helyezésért!
 
A Tűzoltóságon töltött három órás április elsejei felkészítő, ill.  a szertári tréningek   után két egymást követő napon  - Szombathelyen 2019.04.16-án kedden, majd Csepregen 2019.04.17-én szerdán mérettették meg magukat a fiatalok.
A szombathelyi területi fordulón 6 általános iskolai és 9 középiskolás csapat indult kedden - 14 állomáson. A megyei fordulóra az első 3 általános iskolai csapat delegálta magát, köztük a Vácis diákok is.
Másnap ismét 15 állomás várta a fiatalokat Csepregen, ahol a körmendi és sárvári kirendeltségi forduló győztes 3-3 csapatával együtt 9 órától 12 óráig elméleti és gyakorlati feladatokban teljesítettek - s hozták önmagukhoz mérten a legjobb formájukat. Az összesítésben az állomásokon nyújtott teljesítményük és idejük számított.
 
 "A diákok nagyon jól szerepeltek, az előzetes felkészülés a pontokban is megmutatkozott. A vetélkedő során mindvégig szoros volt a küzdelem, így csak a legvégén derült ki, kik állhatnak fel a dobogóra, és kik lesznek azok, aki első helyezést elérve képviselhetik a megyét az országos döntőben.”
A régóta országos versenyeken résztvevő első helyezett: Gárdonyi Géza Általános Iskola – Sorkifalud, a második helyezett a Batthyányi Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – Jánosháza, a harmadi helyezett Szentpéterfai Horvát – Magyar Kéttannyelvű Nemzetiségi Általános Iskola, s a negyedik helyezett Répcelak ÖTE ifi csapata után a Vácis csapat szerepelt V. helyezettként a 9 csapat között.
 
A két nap 14-15 állomása elméletben és gyakorlatban:
Katasztórfavédelmi és RSOE elméleti teszt,
Káresemény bejelentése,
VAX katalógus használata,
Lakosságvédelmi intézkedések árvíz idején térképes jelölésekkel,
Túlélőcsomag összeállítása,
Befogadóhely kialakítása,
Iparbiztonsági activity,
Ideiglenes védmű építése homokzsákokból,
Bárcakirakó,
Szennyezett terepszakasz leküzdése védőruhában és gázálarcban,
Rádiónavigáció,
Tűzoltó akadálypálya - puttonyfecskendővel célbalövés,
Tűzoltó szakfelszerelés felismerése,
Osztott sugár szerelés,
Kerékpárügyességi pálya komoly Kresz teszttel,
Baleseti helyszínen elsősegélynyújtás.
 
"Az RSOE különdíját a rádiós segélyhívó állomáson elért eredményéért általános iskola kategóriában a Váci Mihály Általános Iskola csapata, míg középiskola kategóriában Répcelak ÖTE középiskolás indulói kapták. Az elismerést Poór Balázs tű. alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője adta át."
 
Szakos Ibolya, felkészítő tanár
E-napló