Herényi hetvenkedések

A Herényiek Háza november 17-én rendezte meg helytörténeti vetélkedőjét. A rendezvényt szeptemberben eső miatt el kellett halasztani, ezért most kicsit zimankós időben pattantunk kerékpárra, hogy bejárjuk a városrész nevezetességeit.
 
1. Az Arborétum érdekessége, hogy kámoninak nevezik, de területe jócskán átnyúlik Herénybe. Itt egy szobrot kellett megfigyelnünk, ehhez kapcsolódott a feladatlap.
2. A Part Kertészetben növényekkel, és azok gondozásával kapcsolatos kérdésekre válaszoltunk.
3. A Csillagvizsgálóban hallhattuk a legérdekesebb előadást a Gothard-családról, főleg az elsőszülött fiúról, Jenőről. Róla totót töltöttünk ki.
4. A herényi temetőben sok ismert ember alussza örök álmát, például Gothard Jenő, vagy az éppen ötven éve olimpiai bajnokságot nyert Szarka Zoltán. Mi felkerestük a hírességek sírjait.
5. A városrész temploma 1851-ben épült. A kedvünkért kinyitották, hogy belülről is szemügyre vehessük.
6. A Béke téren álló Gothard-kastély kapuján jelenleg lakat lóg. Jövőre remélhetőleg megkezdődhet a felújítása. Itt rendezte be annak idején első csillagvizsgálóját Gothard Jenő. Az épületről keresztrejtvényt fejtettünk meg.
7. A Herényiek Házában élénk közösségi élet folyik, amelybe most mi is bepillantottunk. A kultúrház udvarán ügyességi feladatokat oldottunk meg.
 
Az eredményhirdetés után a szervezők helyi finomságokkal kínáltak bennünket, ezekből jó étvággyal falatoztunk is. A helyezés lényegtelen volt, csak a történeti hűség kedvéért jegyezzük le: 5 csapatból a 4. helyen végeztünk.
Csapatunk neve: Hat Hatodikos Herényi Haramia (rövidítve 4H-sok).
A csapat névsora: Baán Dominik, Grünwald Ádám, Lovász Levente, Naisz Gergő, Róka Nándor és az osztályfőnök Németh József.
E-napló