FELHÍVÁS KERÉKPÁROS VÁNDORTÁBORRA

Tisztelt Szülők! Kedves Tanulók!
 
Felhívás kerékpáros vándortáborra

Balaton-felvidék kerékpáros vándortábor 2021. július 12 – 18.

Távolság 190-230 km Időtartam 7 nap/6 éjszaka Nehézség Középnehéz
Részvételi díj 28.000 Ft/fő/hét + utazás
 
Egy kis Bakony, egy kis Balaton. Az északi parton, elbűvölő dombvidéken bringázhatunk, és az időjárástól függően akár többször is fürödhetünk a tóban. Bejárhatjuk a különleges hangulatú Káli-medencét, megcsodálhatjuk a kőtengereket, és számtalanszor szép panorámával tárul elénk a Balaton. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájain, a Keszthelyi-hegységben és a tó partján sok érdekes, értékes és élménydús hely vár a túrázókra. Figyelem! Az útvonalon nincs csomagszállítás. Kerékpáros táskát biztosítunk a résztvevőknek. A túra középnehéz minősítését (5-ös skálán 4-es) a domborzat, a terepi szakaszok, és az autós csomagszállítás hiánya indokolja. Gyakorlott bringás csapatoknak ajánljuk!
Ezen a túrán nincs csomagszállítás, a csomagját mindenki maga viszi. Ehhez jó minőségű, csomagtartóra szerelhető 2x20 literes, valamint kormányra szerelhető 5 literes túratáskát biztosítunk minden résztvevő számára.
1. nap: Nemesvámos – bemelegítő kör (10 km)
Érkezés Veszprémbe vonattal. Innen busszal jutunk el Nemesvámosra, amely a Balaton-felvidék északkeleti szélén található, a Királynék Városa mellett. A szállás elfoglalása után a kerékpárok átvétele következik, majd ismerkedés a bringával, a közlekedés és a csapatban tekerés szabályaival.
Érkezési időponttól függően az első bemelegítő túra Balácapusztára vezet, ahol egy római kori villagazdaság megmaradt részeit tekinthetjük meg. Érdemes még kis kitérőt tenni Veszprémfajszra, ahol a falu közepén levő kálváriadomb tetejéről páratlan kilátás nyílik a Bakony, a Balaton, valamint a Balaton-felvidék varázslatos tájaira.
Programok: Villa Romana Baláca, veszprémfajszi kálvária
Szállás: Fehérlófia Waldorf Iskola, Pajtaszálló, Nemesvámos
2. nap: Nemesvámos – Veszprémfajsz – Felsőörs – Alsóörs – Káptalanfüred – Szentkirályszabadja – Nemesvámos, körtúra és strandolás (39 km)
Az első igazi túranap útvonala a veszprémfajszi kálvárián keresztül, Köveskútpuszta érintésével az új kerékpárpárúton halad Felsőörsön át, és a festői panorámát nyújtó Római úton ereszkedik le a káptalanfüredi strandra. Útközben a felsőörsi Árpád-kori templom, az alsóörsi Törökház és a Somlyó-hegyi kilátó csábít megállásra. Csobbanás után, újra nyeregbe pattanva a régi vasútvonal helyén kialakított bringaúton Balatonalmádi egyik nevezetességéhez, az öreghegyi vasúti hídon lévő gőzmozdonyhoz érkezünk. Innen folytatjuk utunkat a régi vasút mesés vonalán Szentkirályszabadja felé, útközben van lehetőségünk megpihenni a Kerekes Pincénél vagy "A Zöld" kerékpáros pihenőnél, majd visszaérkezünk Veszprémbe, onnan pedig Nemesvámosra. A túra javarészt burkolt úton halad, de egy rövid szakaszon murvás/földes útszakasszal is találkozunk.
Programok: Felsőörsi Árpád-kori prépostsági templom, Somlyó-hegyi kilátó, alsóörsi Törökház, káptalanfüredi kis strand, öreghegyi vasúti híd és mozdony, Kerekes Pince, A Zöld.
Szállás: Fehérlófia Waldorf Iskola – Pajtaszálló, Nemesvámos
 
3. nap: Nemesvámos –Nagyvázsony Nivegy-völgy – Monoszló – Köveskál – Kővágóörs (43 km)
Széles kerékpárúton haladva, Tótvázsony irányában indulunk, észak felől a Bakony vonulata kísér minket. Barnagról kitérőt tehetünk a Zádorvárba. Vöröstón keresztültekerve a nagyvázsonyi Kinizsi várat, a magyar középkor egyik nevezetes erősségét és az erdő mélyén megbúvó pálos kolostorromot ejtjük útba. Ezen a napon már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zöldellő lankái között haladunk. Ha erőnk engedi, érdemes egy pillantást vetni a tájra a Mencshely feletti Kossuth-kilátóból. Innen a festői Nivegy-völgyön keresztül haladva egy csodálatos kilátást nyújtó új aszfaltos úton boldog gurulással érjük el Monoszlót. A falut elhagyva az egykori országúton, terepen gurulunk le Köveskálra. Szállásunk a Káli-medencében, Kővágóörsön vár minket.
Programok: Zádorvár, Kinizsi-vár, Szent Mihály pálos kolostorrom, Kossuth-kilátó, Vulkán tanösvény
Szállás: Evangélikus Szállás és Táborhely, Kővágóörs
4. nap: Körtúra a Káli-medencében, strandolással (42 km)
Kővágóörsről a már ismert úton Köveskál felé indulunk, megnézzük a Kornyi-tó feletti dombon felállított „Emberi Komédia” szoborcsoportot. A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között magasodó Hegyes-tű, ahonnan pazar kilátás tárul elénk a kaptató végén. Utunkat észak felé folytatva Monoszlón, Balatonhenyén, majd a Fekete-hegy oldalában tekerve érünk Szentbékkállára, ahol a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb természeti csodáját, a Kőtengert járhatjuk be. Mindszentkállán a szép utcakép mellett egy fagyizó csábít megállásra. Kékkúton a Theodora-forrás vizével tölthetjük újra a kulacsokat, majd Salföld hangulatos utcáit elhagyva a Burnót-patak mentén ereszkedünk le a Balatonhoz. A családias hangulatú, gyönyörű panorámájú pálkövei strandon csobbanhatunk vízbe. Innen a szállás már csak 5 km-re van.
Programok: Emberi komédia szoborcsoport, Hegyes-tű, Kővágóörsi kőtenger, Pálkövei strand, kékkúti Theodora-forrás.
Szállás: Evangélikus Szállás és Táborhely, Kővágóörs
5. nap: Kővágóörs – Káptalantóti – Szigliget – Balatonederics – Gyenesdiás (40 km)
Indulás után rögtön egy helyi jellegzetes épület, a kővágóörsi mosóház késztet megállásra. Innen Kékkúton át nyugat felé tartunk, ahol egymás után bukkannak a szemünk elé a tanúhegyek. Káptalantótin és Nemesgulácson át, Kisapáti érintésével a Szent György-hegy mellett folytatjuk utunkat, innen pedig a Szigligeti vár lábához gurulunk. A várból dél felé a Balaton egésze, észak felé a tanúhegyekkel övezett Tapolcai-medence tárul a szemünk elé. A szigligeti öregfalu után a parti út az avasi templomrommal megér egy kitérőt. Szigligettől Balatonedericsig a Bringakörúton tekerünk, jó idő esetén az ottani bringásbarát strand csábít kitérőre. A strand után átérünk Zala megyébe, és a bringakörúton Gyenesdiásig tekerünk. Útközben feltétlenül nézzük meg a györöki Szépkilátó és a Szent Mihály-domb páratlan panorámáját. Gyenesdiás szélén vár utolsó táborhelyünk, a Természet Háza látogatóközpont.
Programok: Kővágóörsi mosóház, Szigligeti vár, balatonedericsi strand, Szent Mihály-domb, Szépkilátó.
Szállás: Természet Háza Látogatóközpont, sátortábor, Gyenesdiás
6. nap: Körtúra a Rezi vár érintésével (45 km)
Reggel a Természet Házában ismerkedünk a Keszthelyi-hegység élővilágával és természeti értékeivel, megnézzük az Állatparkot, majd Rezi várát vesszük célba. Az igazán elszántak majdnem a várig feltekerhetnek, de a várrom gyalog is bevehető. Varázslatos kelet-zalai tájon tekerünk. Zalaszántó, Várvölgy, majd Vállus következik, ezután bevesszük magunkat a Keszthelyi-hegység rengeteg erdejébe, és a Természet Házáig gurulunk. A tábort közös vacsorakészítéssel zárjuk.
Programok: Természet Háza Látogatóközpont, Festetics Imre Állatpark, Rezi vára, Keszthelyi-hegység
Szállás: Természet Háza Látogatóközpont, sátortábor, Gyenesdiás
7. nap: A búcsúzás
Bár mindenki azt gondolja az elején, hogy az emelkedők, a hosszú útvonalak a nehezek, valójában ez a nap lesz a legnehezebb. A búcsúzás napja egymástól és a tájtól. A vonaton a kalauz kedves lesz mindenkihez, mert tudja már ő is, hogy élete egyik legnagyobb és legszebb élményével száll fel mindenki a vonatra. Mi pedig visszavárunk! :)
Látnivalók
Felsőörsi Árpád-kori prépostsági templom, Somlyó-hegyi kilátó, alsóörsi Törökház, öreghegyi vasúti híd és mozdony, Kerekes Pince, Zádorvár, Kinizsi-vár, Szent Mihály pálos kolostorrom, Kossuth-kilátó, Vulkán tanösvény, Emberi komédia szoborcsoport, Hegyes-tű, Kővágóörsi kőtenger, kékkúti Theodora-forrás, kővágóörsi mosóház, Szigligeti vár, Lesencefalu, Szent Donát-kápolna, Természet Háza, Szent Mihály-domb, Szépkilátó..

Bringás vándortábor információk:
A kerékpáros vándortábor szolgáltatásai
  • napi háromszori étkezési ellátást a táborozás ideje alatt (első nap vacsora, utolsó nap reggeli);
  • a szállás díját 6 éjszakára, gyermek- és ifjúsági táborban (sátor fekhellyel, közösségi és étkező helyiség, hideg-meleg vizes zuhany, WC), ifjúsági szállásokon, kollégiumban; A szállásokon ágynemű nincs, néhány helyen hideg esetére plusz takarók vannak. Alvás minden esetben hálózsákban.
  • Ezen a túrán nincs csomagszállítás, a csomagját mindenki maga viszi. Ehhez jó minőségű, csomagtartóra szerelhető 2x20 literes, valamint kormányra szerelhető 5 literes túratáskát biztosítunk minden résztvevő számára. (Ezért nagyon fontos a körültekintő pakolás, felesleges holmikat hagyjuk inkább otthon)
  • a kulturális, természetismereti és élményprogramok díját;
  • kerékpár, sisak, láthatósági mellény és kulacs biztosítását;
  • orvosi ügyeletet;
  • és egy kerékpáros túrakísérőt, amelyet a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség biztosít. A MAKETUSZ túrakísérő az, akit a MAKETUSZ túrakísérőként és segítőként biztosít a túra során. Ismeri az útvonalat, a helyszíneket, kisebb szervizfeladatokat és animátori feladatokat el tud végezni.
A részvételi díj (28 000 Ft) nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás, és a záró pontról történő hazautazás költségét.
A Kerékpáros Vándortábor Programot a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség koordinálja. Az egyes útvonalak működtetésében helyi kerékpáros civil szervezetek is közreműködnek. A Vándortábor Programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatja, szakmailag a Kerékpározásért és az Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda irányítja.
Kerékpárok: Csepel Spring, Csepel Signo kerékpárok, 7 sebességesek, agyváltósak, S M L méretben. Ezek trekking kerékpárok, 28-as kerékmérettel. Vannak ennél kisebb kerékpárok is (24-es kerékméret, kicsi váz), azokat a 140 cm körüli gyerekeknek ajánljuk - a korábbi tapasztalatok alapján erre ritkán volt szükség, az S-es kerékpárokat is elvitték az alacsonyak. A kerékpárokon van csomagtartó, esetleg gumipók, madzag ajánlott, amivel a napi csomagot oda lehet erősíteni, és akkor nem kell hátizsák. A kerékpárokon első és hátsó lámpa, csengő, kitámasztó is van, a KRESZ előírásainak megfelelnek.
Bukósisak: 3 féle méretben van, az egyes turnusok között professzionális szerrel fertőtlenítve. Bukósisak nélkül nincs kerékpározás - felnőtteknek sem :). Természetesen, akinek saját bukósisakja van, hozhatja magával.
Láthatósági mellény: A viselése ajánlott annak, aki nem a feltűnő színű bringásvándor pólót viseli.
Kulacs: átlátszó, 750ml-es kulacsokat kap mindenki. Az útvonalakon vízvételi lehetőség van, a kulacsokat itt kérjük minden esetben megtölteni. A hidegcsomagokhoz palackos vizet nem adunk. Az útba ejtett vízvételi lehetőségeknél egészséges ivóvíz található, a vizet meg nem ivó gyerekeknek ajánljuk az italporokat, szörpöket, amivel a vizet ízesítik. A kulacsot haza lehet vinni.
Étkezés: reggeli (minden nap más), az ebéd általában hidegcsomag: szendvics, pékáru, müzliszelet, gyümölcs. Vacsora: mindig meleg vacsora, általában levessel és másodikkal, néha desszert. A hidegcsomag esetében, ha nagyon meleg van, akkor nagyon nem tudjuk variálni a szendvicsbetéteket, mert csak a szalámi bírja ki biztonságosan a meleget. Ennek ellenére próbáljuk a változatosságot, de lesz májkrém, sajt is. Az ételallergiások számára is biztosítunk megfelelő étrendet, bár kulináris élvezetekre ne számítsanak. A vacsoramenüket úgy állítottuk össze, hogy tápláló, a gyerekek által szívesen megevett ételek legyenek. Levest igyekszünk minden táborhelyen biztosítani. 1-2 alkalommal hidegcsomag helyett egy-egy déli ebédmegálló lesz, meleg étellel (langalló, lángos, gulyás stb.)
Baleset, műszaki hiba esetén az útvonalsegéd tud segíteni a transzportban, kerékpárcserében. 
Részvételi díj 28 000 Ft + utazási költség vonattal + busszal 3 000 Ft 50 %-os kedvezmény esetén VAGY 700 Ft 90 %-os kedvezmény esetén. (+ Ha valaki saját kerékpárt hoz, a kerékpárjegy 1 600 Ft)
A táborra jelentkezni 5 000 Ft előleg befizetésével és a jelentkezési lappal lehet, a további költségeket (23 000 Ft + utazási költség) egyben vagy részletfizetéssel kell rendezni legkésőbb június 11-ig. 
 
Németh Barbara
 
E-napló