Búcsúztak a madarak - Ökosuli

2018.10.06. ÖKOSULI PROGRAM – Váci IV.
 EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOK- minden év októberének első hétvégéjén

Varázslatos szombat délelőtt az Abért-tó partján. "Hajnali" 8 órakor 5 fok, délben 19. Tiszta, száraz idő, csodálatos fények, jó levegő, szép táj. Jóemberek, jómadarak. Madárháló, gyűrűk, távcsövek.
Három lelkes vácis "madarászifjoncot" az szervező ŐNP munkatársain kívül csak 3-4 nagyon fürge apró madarászpalánta előzött meg kísérőikkel együtt. Később a Gothardos Madarász sulisok mellett még jó pár gyerek és felnőtt csatlakozott az őszi madármegfigyelő naphoz. Rögtön belefutottunk az első ellenőrző körbe 8 órakor: 4 élőhelyen felállított madárhálónál közel 8 madarat "fogtak" be, tettek szállítózsákba, majd az adatfelvevős madárgyűrűzés után a lelkes közönség közelről megtekinthette a "jószágokat" sok érdekes információt hallva róluk dr. Németh Csabától. Erdei szürkebegy, Kékcinege, Széncinege, Csúszka, Csilpcsalpfüzike, Vörösbegy, Barátcinege a kíváncsi szemek előtt. Egy rövid tavi körséta során saját távcső mellett az erős nagyítású állványos teleszkópba nézve a vízen és a parton előforduló madarakat is majdnem kézközelből látták a gyerekek. Az óránkénti ellenőrzés során újabb madarak kerültek a hálóba, érdekesség volt a függőcinege. Csaba bácsi érdekes leírásaiból kiderült melyik madarat nevezik pl. köcsögmadárnak és az is, hogy miért.

Madarászni jó!
 „A madarászat különös varázsát az adja, hogy egyszerre élvezhetjük a táj, a friss levegő, a természeti környezet és a madarak élményét a gyerekek és felnőttek nyújtotta közösség élménnyel. Miközben madarakat figyelünk meg, kirándulunk is, miközben lehetőség van elmélyült beszélgetésre, játékra és játékos tanulásra is. Olyan ismereteket sajátíthatunk el egymástól és az állatoktól, amit az egyetemek padjaiban ülve sem lehet megszerezni - egyszerűen azért, mert ezeket sehol nem tanítják.”
 
Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben azzal a céllal, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat: a megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos rendezvénnyel sokakat szólítanak meg és csábítanak ki a szabadba, hogy a madármegfigyelés élményének még többen részesei lehessenek! A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

Verseny és játék
Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt. Az eseményhez néhány éve közép-ázsiai partnerszervezetek is csatlakoztak, így október első hétvégéjén már két kontinens megfigyelői rögzítik adataikat a program.
 
A Kőszeg melletti VÍZTÁROZÓNÁL 2018 őszén 56 féle madarat figyeltek meg: a legnagyobb tömegben mozgó fajok az örvös galamb, az erdei pinty és a seregély voltak. Távcső elé került az Év Madara, a vándorsólyom is! Továbbá 11 madárfaj 17 példányára helyeztek ornitológiai jelölőgyűrűt.  Idén újdonság volt az a játék, amelynek során egy szép képet sorsolnak ki. Vajon ki nyeri?
2019 tavaszán újra távcsöves-madárgyűrűzős madármegfigyelés, ahová ismét várják a lelkes madarászokat terepelni!

Képek >>>
E-napló