A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk
Vándorkiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtárában
 
 
111 éve, 1907-ben jelent meg először könyv alakban Molnár Ferenc híres regénye, A Pál utcai fiúk, amely a mai napig az egyik legolvasottabb mű. Osztályunk, az 5. b osztály ellátogatott a kiállításra.
11 tablóról az író életét, munkásságát, a korabeli Budapestet, az egykor volt pesti gyermekek életét, játékait ismerhettük meg. A regény keletkezésének történetét, szereplőit, a sztori valós helyszíneit és a mű utóéletét tárták elénk a falakon elhelyezett képek és szöveg együttese. A Móra Kiadó gondozásában összeállított anyagot a könyvtár saját tulajdonú könyvritkaságaival (pl. első kiadás) egészítette ki.
Molnár Ferenc saját kortársait formázta meg a karakterekben, a fiúk a grundról valóságos személyek, akik a századfordulón nagykorúvá vált Budapest még szabadon lévő tereiért küzdenek.
A tárlat részét képezi a Gitt egylet csomagja (mi is kipróbáltuk a gitt gyúrását), az Önképzőkör dokumentuma, Csónaky István bizonyítványa, továbbá golyók. Kipróbáltuk a golyózást, mely a korabeli szereplők játéka volt. Nagyon élveztük!
Köszönjük, hogy visszarepülhettünk képzeletben abba a korba!
Képek >>>
E-napló